Denne kan du grille!
Köfte, kofte eller kebab er vanlige navn på krydrede kjøttboller fra Midt-Østen. Her trer vi bollene på spyd og steker dem. De finnes i et utall varianter, og kan serveres med pitabrød eller lefser. Kjempegodt sammen med en god agurksalat og dressing. Spydene kan også grilles. Du trenger ca. 2 grillspyd per porsjon.
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.
Start med å forberede salaten. Vask agurk. Del den i to på langs. Bruk en skje og skrap ut den myke kjernen. Kjernen skal du ikke bruke videre.
Du trenger
Skjær agurken i tynne skiver (halvmåner). Ha dem over i en skål eller en bolle.
Vask tomat og skjær i båter (hver tomat kan godt skjæres i 2 eller 4 båter). Legg sammen med agurken.
Hakk persille i små biter. Ha halvparten sammen med tomaten og agurken. Resten kan du spare til å ha i lammekjøttdeigen (ha resten av gjerne persillen i en annen skål eller bolle).
Vask sitron. Bruk et rivjern og riv av sitronskallet. Riv bare den gule delen av skallet, da det hvite har en bitter smak. Ha halvparten av sitronskallet i salatbollen og bland godt sammen. Smak eventuelt til med litt salt og pepper. Ha resten av skallet i bollen med persille.
Sett agurksalaten kaldt. Rens hvitløk ved å ta av det ytterste skallet. Riv hvitløken og ha den sammen med persillen og sitronen. Sett til sides til du skal smaksette kjøttbollene.
Del opp pitabrød i fire eller seks deler.
Sjekk på pakken med pitabrød hvor lenge de skal steke. Legg pitabitene på en rist, og sett risten inn midt i ovnen.
Husk å ta tiden!
Bruk grytekluter og ta risten ut av ovnen. La de stå til avkjøling til du er klar med resten av matlagingen.
Husk å skru av ovnen!
Nå kan du kjøttbollespydene: Ha lammedeig, salt og pepper i en bolle.
Bland godt med en sleiv til deigen er blitt seig og klissete.
Ha i vann og krydderne (persille, hvitløk og sitronskall), og bland godt inn med sleiven. Du kan også bruke hendene dine til å blande deigen. Bruker du hendene, må du vaske de godt først!
Finn frem et fint underlag til å ha bollene på. Det kan være en tallerken. Dekk gjerne underlaget med bakepapir (da klistrer de seg ikke fast til tallerkenen). Finn frem spyd - du trenger ca. 2 grillspyd per porsjon. Vask hendene dine godt.
Del deigen i åtte like store deler. Form hver del til en oval kake/tykk pølse og stikk et grillspyd gjennom hver.
Husk å vaske hender, kniv og skjærefjøl når du er ferdig med kjøttdeigen.
Fortsett til du har brukt opp lammedeigen. Disse kan også grilles, sammen med en voksen:).
Pensle de med litt olje før du har de på grillen (så setter de seg ikke fast).
Sett frem en tallerken til de ferdige stekte bollene. Ha olje i en stekepanne på middels til høy varme (skru litt ned udnegveis, hvis det blir for varmt).
Stek de i 5-6 minutter til de har fått fin farge.
Stek i flere omganger, slik at det ikke blir for trangt i panna.
Snu litt på dem underveis. Stek til de er gylne og helt gjennomstekt. Legg de stekte over på tallerkene, og fortsett å steke resten. Når de er ferdig, skru av varmen.
Husk å skru av platen!
Ha litt salat i en bolle, og server lammekebabene med agurksalaten, grønn salat, pitabiter og litt rømme.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.