Lammeboller og ris med smak av kanel og tranebær. En skikkelig god middag, med litt spennende smaker. Risen kokes med et krydder som heter gurkemeie. Det gir risen en skikkelig gul farge.
Mål opp ris og skyll i et dørslag. La risen renne av seg.
Du trenger
Mål opp vann og ha i en stor kjele.
Ha buljong i vannet og skru platen på fullt. Rør rundt slik at buljongterningen løser seg opp.
Når vannet koker, og buljongen har løst seg opp, kan du ha i risen.
Ha i kanel og gurkemeie. Rør litt rundt, og skru ned varmen til lav varme (ca. 2). Sett på lokk. La risen stå på platen i ca. 20 minutter.
Husk å ta tiden!
Lag lammebollene: Ha lammedeig, salt og pepper i en bolle.
Bland godt med en sleiv til deigen er blitt seig og klissete.
Ha i vann, og bland inn vannet med sleiven. Du kan også bruke hendene dine til å blande deigen. Bruker du hendene, må du vaske de godt først!
Finn frem et fint underlag til å ha bollene på. Det kan være en tallerken med bakepapir (da klistrer de seg ikke fast til tallerkenen). Vask hendene dine godt. Rull små kjøttboller med hendene dine.
Fortsett til du har brukt opp lammedeigen. Husk å vaske hendene underveis, og etter du har tatt på rå kjøttdeig.
Ha smør eller margarin i en stekepanne på middels varme. Rør gjerne litt rundt med stekespaden, for å fordele smøret i pannen.
Ha i bollene når smøret/margarinen har sluttet å bruse.
Stek i flere omganger, slik at det ikke blir for trangt i panna.
Bruk stekespaden og snu litt på dem underveis. Stek til de er gylne på alle kanter og helt gjennomstekt.
Sjekk om risen er ferdig ved å smake litt på den. Når risen er ferdig, kan du røre litt i den og blande inn tranebærene.
Når bollene er ferdig, skru av varmen. For å sjekke om de er gjennomstekte, kan du dele en av bollene i to (for å se inni). Lammebollene er gjennomstekt når de ikke er rosa inni. Server bollene med ris og litt rømme.
Litt hakket bladpersille smaker godt til denne retten.
Husk å skru av begge platene!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din
Upassende innhold fjernes.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.