Del hodekål i to, og deretter i båter. Hodekålen kan være litt hard, så få hjelp av en voksen til å dele den.
UTSTYR
  • Kokkekniv
    Kokkekniv
  • Fjøl
    Fjøl

Steg

1

Del hodekål i to, og deretter i båter. Hodekålen kan være litt hard, så få hjelp av en voksen til å dele den. 

Du trenger
hodekål:
1 stk.
Legg et lag kjøtt ned i gryta, legg det med fettsiden ned.
UTSTYR
  • Kjele med lokk
    Kjele med lokk

Steg

2

Legg et lag kjøtt ned i gryta, legg det med fettsiden ned. 

Du trenger
fårikålkjøtt:
1,5 kg
Dryss på hel pepper. Mengden pepper skal du fordele på de lagene med kjøtt du skal ha i gryten. Skal du lage mye fårikål kan du ha 3 lag kjøtt og kål. Har du litt mindre kan du legge 2 lag.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Dryss på hel pepper. Mengden pepper skal du fordele på de lagene med kjøtt du skal ha i gryten. Skal du lage mye fårikål kan du ha 3 lag kjøtt og kål. Har du litt mindre kan du legge 2 lag.

Du trenger
hel pepper:
4 ts
Dryss på salt. Du skal også fordele saltmengden på de to-tre lagene du legger i gryten.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

4

Dryss på salt. Du skal også fordele saltmengden på de to-tre lagene du legger i gryten. 

Du trenger
salt:
2 ts
Legg på et lag med kål.

Steg

5

Legg på et lag med kål.

Legg på et nytt lag med kjøtt.

Steg

6

Legg på et nytt lag med kjøtt. 

Dryss igjen på hel pepper og salt.

Steg

7

Dryss igjen på hel pepper og salt.

Legg på et siste lag med kål.

Steg

8

Legg på et siste lag med kål.

Hell på vann.
UTSTYR
  • Målebeger
    Målebeger

Steg

9

Hell på vann.

Du trenger
vann:
3 dl
Sett på lokk. Sett gryten på kokeplaten og skru platen på høy varme. Når det begynner å koke, skrur du platen ned til middels varme. Nå skal fårikålen stå og trekke til kjøttet løsner fra beinet, det tar ca. 2 og 1/2 time.

Steg

10

Sett på lokk. Sett gryten på kokeplaten og skru platen på høy varme. Når det begynner å koke, skrur du platen ned til middels varme. Nå skal fårikålen stå og trekke til kjøttet løsner fra beinet, det tar ca. 2 og 1/2 time. 

Når fårikålen har kokt litt mer enn 2 timer kan du gjøre klar potetene. Fyll en kjele med vann.
UTSTYR
  • Kjele
    Kjele

Steg

11

Når fårikålen har kokt litt mer enn 2 timer kan du gjøre klar potetene. Fyll en kjele med vann. 

Du trenger
ca. vann:
1 l
Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig. Du kan også koke potetene med skall, hvis du vil det.
UTSTYR
  • Skreller
    Skreller

Steg

12

Skyll og skrell potetene over vasken og legg dem i kjelen med vann. Husk å kaste skallet i søpla når du er ferdig. Du kan også koke potetene med skall, hvis du vil det.

Du trenger
potet:
8 stk.
Sett kjelen på platen og skru på full varme. Når vannet koker kan du skru ned varmen litt, slik at det ikke koker over. Potetene skal koke i ca. 20 minutter.

Steg

13

Sett kjelen på platen og skru på full varme. Når vannet koker kan du skru ned varmen litt, slik at det ikke koker over. Potetene skal koke i ca. 20 minutter.  

Sjekk at potetene er gjennomkokte ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er den ferdig.

Steg

14

Sjekk at potetene er gjennomkokte ved å stikke en gaffel i en potet. Hvis gaffelen går lett inn og ut er den ferdig.

Sett tiden til 5 minutter til og sjekk på nytt.

Ta potetene ut av det varme vannet med en pastasleiv og legg dem i en serveringsbolle, eller rett på tallerkenen sammen med fårikål.
UTSTYR
  • Pastasleiv
    Pastasleiv

Steg

15

Ta potetene ut av det varme vannet med en pastasleiv og legg dem i en serveringsbolle, eller rett på tallerkenen sammen med fårikål. 

Legg både kjøtt og kål fra gryta på tallerken. Ha også på litt sjysaus. Server fårikålen med de kokte potetene, og skal du lage det ekstra fint kan du kutte litt persille og drysse over potetene.

Steg

16

Legg både kjøtt og kål fra gryta på tallerken. Ha også på litt sjysaus. Server fårikålen med de kokte potetene, og skal du lage det ekstra fint kan du kutte litt persille og drysse over potetene. 

Sjysausen er den kraften som blir til oppi kjelen når du damper fårikålkjøtt og kål. Vannet blir altså til kraft - er ikke det kult?