Steg
1
Hell kikertene over i et dørslag. Skyll godt med kaldt vann og rist litt slik at alt vannet renner av. De kan stå å renne av seg til du trenger dem senere i oppskriften.
2
Gjør klar løk. Del løk i to, ta av skallet og hakk den i små biter. Legg gjerne løken i en skål eller en bolle.
3
Rens hvitløk ved å ta av det ytterste skallet. Hakk hvitløken i små biter, og legg bitene sammen med løken.
4
Ha en stekepanne på platen og sett på middels varme. Ha i olje når pannen er varm. Ha i løk og hvitløk, og stek til løken er myk og blank (ca. 2-3 min). Rør underveis med stekespaden. Skru av platen og sett stekepannen litt til sides.
Husk å skru av platen!
5
Gjør klar en food processor. Hvis du ikke har bruk den før, er det lurt å spørre en voksen om litt innføring. Ha den stekte løken i bollen.
6
Ha kikertene i bollen sammen med løken. Hvis kikertene fortsatt er litt våte, kan du tørke dem med et tørkepapir først.
7
Hakk koriander litt grovt, og ha i bollen.
8
Ha i spisskummen, kajennepepper og potetmel.
9
Fest lokket godt og sett i stikkontakten. Kjør raskt sammen, sånn røren blir most litt sammen, kikertene skal ikke være helt knust. Dette tar bare noen sekunder!
10
Knekk egg, og ha det over i blandingen. Hvis du knekker det i en kopp eller bolle først, er det enklere å fjerne eventuell skall før du har det i blandingen.
Bruk en teskje, eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.
11
Kjør sammen blandingen på nytt, slik at egget blir godt blandet inn i deigen og du får en fin mos. Smak gjerne til med mer krydder, hvis du vil det. Trekk ut kontakten fra maskinen, og sett mosen kaldt i ca. 25 min (da stivner deg litt og blir lettere å forme).
12
Imens kan du rydde litt på kjøkkenet, og gjøre klar pitabrødene og salaten. Start med å ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.
13
Del løk i to og skrell den. Skjær løken i skiver og legg over på i en bolle eller i en skål.
14
Vask tomat og skjær i båter (hver tomat kan godt skjæres i 4 båter). Legg sammen med løken.
Bruk gjerne en brødkniv, eller en annen kniv med tagger, for å skjære tomat.
15
Hakk koriander og ha sammen med tomat og løk.
16
Skjær av den mengden sitron du trenger og press saften over salaten. For at du ikke skal få sitronstein i salaten er det lurt å presse den over en liten sil, eller over håndflaten din.
17
Bland sammen salaten og smak til med salt og pepper. Sett salaten kaldt, frem til du skal servere den.
18
Sjekk på pakken med pitabrød hvor lenge de skal steke. Legg pitabrød på en rist og sett risten midt inn i ovnen.
Husk å sta tiden!
19
Bruk en klype og ta pitabrødet ut av ovnen. Legg de litt til sides til de skal serveres. Før servering kan du gjerne skjære av toppen på pitabrødene, slik at de er klare til å fylles.
Husk å skru av ovnen!
20
Finn frem en tallerken og dryss over litt griljermel. Finn frem falalelmosen og en tom tallerken.
21
Form små boller av mosen: Finn frem en skål med kaldt vann og en skje. Fukt hånden og skjeen med vann, ta litt mos i hånden og bruk en skjeen til hjelp for å forme små boller. Bollene skal så rulles i griljermelet.
22
Rull bollene i griljermelet og legg dem så over på et brett eller på en tallerken. Klem de litt flate. Forsett til du har brukt opp falafelmosen.
23
Sett frem en tallerken som du kan ha de stekte bollene på. Ha en stekepanne på stekeplaten og sett på middels varme. Ha i 1 ss olje når pannen er varm.
24
Ha falaflene i pannen og stek til de er gylne, ca. 3 minutter på hver side. Hvis du lager mange, så kan du steke i flere omganger, slik at det ikke blir for fult i pannen.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
25
Legg de over på et serveringsfat eller en tallerken, når de er ferdige. Fortsett å steke, til du har stekt alle sammen. Ha i litt mer olje, hvis det blir tørt i pannen. Server falaflene med salat, pita og tzatziki.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.