Hell kikertene over i et dørslag. Skyll godt med kaldt vann og rist litt slik at alt vannet renner av. De kan stå å renne av seg til du trenger dem senere i oppskriften.
UTSTYR
  • Dørslag
    Dørslag

Steg

1

Hell kikertene over i et dørslag. Skyll godt med kaldt vann og rist litt slik at alt vannet renner av. De kan stå å renne av seg til du trenger dem senere i oppskriften.

Du trenger
hermetiske kikerter:
2 bokser
Gjør klar løk. Del løk i to, ta av skallet og hakk den i små biter. Legg gjerne løken i en skål eller en bolle.
UTSTYR
  • Plastfjøl
    Skjærefjøl
  • Kokkekniv
    Kokkekniv
  • Bolle
    Bolle

Steg

2

Gjør klar løk. Del løk i to, ta av skallet og hakk den i små biter. Legg gjerne løken i en skål eller en bolle.

Du trenger
løk:
1 stk.
Rens hvitløk ved å ta av det ytterste skallet. Hakk hvitløken i små biter, og legg bitene sammen med løken.

Steg

3

Rens hvitløk ved å ta av det ytterste skallet. Hakk hvitløken i små biter, og legg bitene sammen med løken.

Du trenger
hvitløk:
3 båter
Ha en stekepanne på platen og sett på middels varme. Ha i olje når pannen er varm. Ha i løk og hvitløk, og stek til løken er myk og blank (ca. 2-3 min). Rør underveis med stekespaden. Skru av platen og sett stekepannen litt til sides.
UTSTYR
  • Stekepanne
    Stekepanne
  • Stekespade
    Stekespade
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

4

Ha en stekepanne på platen og sett på middels varme. Ha i olje når pannen er varm. Ha i løk og hvitløk, og stek til løken er myk og blank (ca. 2-3 min). Rør underveis med stekespaden. Skru av platen og sett stekepannen litt til sides.

Du trenger
nøytral olje:
1 ss
Gjør klar en food processor. Hvis du ikke har bruk den før, er det lurt å spørre en voksen om litt innføring. Ha den stekte løken i bollen.
UTSTYR
  • Food processor
    Food processor

Steg

5

Gjør klar en food processor. Hvis du ikke har bruk den før, er det lurt å spørre en voksen om litt innføring. Ha den stekte løken i bollen. 

Ha kikertene i bollen sammen med løken. Hvis kikertene fortsatt er litt våte, kan du tørke dem med et tørkepapir først.

Steg

6

Ha kikertene i bollen sammen med løken. Hvis kikertene fortsatt er litt våte, kan du tørke dem med et tørkepapir først.

Hakk koriander litt grovt, og ha i bollen.

Steg

7

Hakk koriander litt grovt, og ha i bollen.

Du trenger
frisk koriander:
0,5 potte
Ha i spisskummen, kajennepepper og potetmel.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

8

Ha i spisskummen, kajennepepper og potetmel.

Du trenger
malt spisskummen:
2 ts ,
kajennepepper:
0,5 ts ,
potetmel:
2 ss
Fest lokket godt og sett i stikkontakten. Kjør raskt sammen, sånn røren blir most litt sammen, kikertene skal ikke være helt knust. Dette tar bare noen sekunder!

Steg

9

Fest lokket godt og sett i stikkontakten. Kjør raskt sammen, sånn røren blir most litt sammen, kikertene skal ikke være helt knust. Dette tar bare noen sekunder!

Knekk egg, og ha det over i blandingen. Hvis du knekker det i en kopp eller bolle først, er det enklere å fjerne eventuell skall før du har det i blandingen.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

10

Knekk egg, og ha det over i blandingen. Hvis du knekker det i en kopp eller bolle først, er det enklere å fjerne eventuell skall før du har det i blandingen.

Du trenger
egg:
1 stk.

Bruk en teskje, eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Kjør sammen blandingen på nytt, slik at egget blir godt blandet inn i deigen og du får en fin mos. Smak gjerne til med mer krydder, hvis du vil det. Trekk ut kontakten fra maskinen, og sett mosen kaldt i ca. 25 min (da stivner deg litt og blir lettere å forme).
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

11

Kjør sammen blandingen på nytt, slik at egget blir godt blandet inn i deigen og du får en fin mos. Smak gjerne til med mer krydder, hvis du vil det. Trekk ut kontakten fra maskinen, og sett mosen kaldt i ca. 25 min (da stivner deg litt og blir lettere å forme).

Imens kan du rydde litt på kjøkkenet, og gjøre klar pitabrødene og salaten. Start med å ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

12

Imens kan du rydde litt på kjøkkenet, og gjøre klar pitabrødene og salaten. Start med å ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Del løk i to og skrell den. Skjær løken i skiver og legg over på i en bolle eller i en skål.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle

Steg

13

Del løk i to og skrell den. Skjær løken i skiver og legg over på i en bolle eller i en skål.

Du trenger
rødløk:
1 stk.
Vask tomat og skjær i båter (hver tomat kan godt skjæres i 4 båter). Legg sammen med løken.

Steg

14

Vask tomat og skjær i båter (hver tomat kan godt skjæres i 4 båter). Legg sammen med løken.

Du trenger
cherrytomat:
1 pk

Bruk gjerne en brødkniv, eller en annen kniv med tagger, for å skjære tomat.

Hakk koriander og ha sammen med tomat og løk.

Steg

15

Hakk koriander og ha sammen med tomat og løk.

Du trenger
frisk koriander:
0,5 potte
Skjær av den mengden sitron du trenger og press saften over salaten. For at du ikke skal få sitronstein i salaten er det lurt å presse den over en liten sil, eller over håndflaten din.

Steg

16

Skjær av den mengden sitron du trenger og press saften over salaten. For at du ikke skal få sitronstein i salaten er det lurt å presse den over en liten sil, eller over håndflaten din.

Du trenger
sitron:
0,25 stk.
Bland sammen salaten og smak til med salt og pepper. Sett salaten kaldt, frem til du skal servere den.

Steg

17

Bland sammen salaten og smak til med salt og pepper. Sett salaten kaldt, frem til du skal servere den.

Du trenger
salt:
smak til med litt ,
pepper:
smak til med litt
Sjekk på pakken med pitabrød hvor lenge de skal steke. Legg pitabrød på en rist og sett risten midt inn i ovnen.
UTSTYR
  • Rist
    Rist
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

18

Sjekk på pakken med pitabrød hvor lenge de skal steke. Legg pitabrød på en rist og sett risten midt inn i ovnen.

Du trenger
pitabrød:
4 stk.
Bruk en klype og ta pitabrødet ut av ovnen. Legg de litt til sides til de skal serveres. Før servering kan du gjerne skjære av toppen på pitabrødene, slik at de er klare til å fylles.
UTSTYR
  • Klype
    Klype

Steg

19

Bruk en klype og ta pitabrødet ut av ovnen. Legg de litt til sides til de skal serveres. Før servering kan du gjerne skjære av toppen på pitabrødene, slik at de er klare til å fylles.

Finn frem en tallerken og dryss over litt griljermel. Finn frem falalelmosen og en tom tallerken.
UTSTYR
  • Tallerken
    Tallerken
  • Tallerken
    Tallerken
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

20

Finn frem en tallerken og dryss over litt griljermel. Finn frem falalelmosen og en tom tallerken.

Du trenger
griljermel:
2 ss
UTSTYR
  • Skål
    Skål

Steg

21

Form små boller av mosen: Finn frem en skål med kaldt vann og en skje. Fukt hånden og skjeen med vann, ta litt mos i hånden og bruk en skjeen til hjelp for å forme små boller. Bollene skal så rulles i griljermelet. 

Rull bollene i griljermelet og legg dem så over på et brett eller på en tallerken. Klem de litt flate. Forsett til du har brukt opp falafelmosen.

Steg

22

Rull bollene i griljermelet og legg dem så over på et brett eller på en tallerken. Klem de litt flate. Forsett til du har brukt opp falafelmosen.

Sett frem en tallerken som du kan ha de stekte bollene på. Ha en stekepanne på stekeplaten og sett på middels varme. Ha i 1 ss olje når pannen er varm.
UTSTYR
  • Tallerken
    Tallerken
  • Stekepanne
    Stekepanne

Steg

23

Sett frem en tallerken som du kan ha de stekte bollene på. Ha en stekepanne på stekeplaten og sett på middels varme. Ha i 1 ss olje når pannen er varm.

Du trenger
matolje:
til steking
Ha falaflene i pannen og stek til de er gylne, ca. 3 minutter på hver side. Hvis du lager mange, så kan du steke i flere omganger, slik at det ikke blir for fult i pannen.
UTSTYR
  • Stekespade
    Stekespade

Steg

24

Ha falaflene i pannen og stek til de er gylne, ca. 3 minutter på hver side. Hvis du lager mange, så kan du steke i flere omganger, slik at det ikke blir for fult i pannen.

Legg de over på et serveringsfat eller en tallerken, når de er ferdige. Fortsett å steke, til du har stekt alle sammen. Ha i litt mer olje, hvis det blir tørt i pannen. Server falaflene med salat, pita og tzatziki.

Steg

25

Legg de over på et serveringsfat eller en tallerken, når de er ferdige. Fortsett å steke, til du har stekt alle sammen. Ha i litt mer olje, hvis det blir tørt i pannen. Server falaflene med salat, pita og tzatziki.

Du trenger
tzatziki:
4 ss