Overrask familie eller venner med deilige, nystekte skolebrød! Oppskriften gir ca. 12 boller. Alle råvarer bør være romtempererte. Det betyr at melk, egg og andre ingredienser bør stå i romtemperatur en stund før du begynner.
Denne oppskriften gir 12 porsjoner
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
Du trenger
Mål opp gjær og ha det i bakebollen.
Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha det i bakebollen.
Mål opp melk og ha det i bakebollen.
Knekk et egg i en kopp og ha det i bakebollen.
Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.
Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.
Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.
Elt deigen videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.
Dryss mel over deigen.
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.
Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.
Rull deigen til en pølse. Del pølsen først i to like deler og så hver del i 6 små deler.
Form bollene ved å legge hånda lett som en skål over deigbitene og bevege dem rundt til de er fine og runde. Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir.
Legg kjøkkenhåndklet over bollene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.
Når bollene er ferdighevet kan du lage en liten grop i hver bolle, som du kan legge kremen i.
Bruk to skjeer og fyll hver grop med vaniljekrem.
Knekk et egg i en kopp og vips sammen med en pensel.
Bruk penselen til å pensle bollene med egg. Da blir de fine og blanke.
Sett stekebrettet med bollene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter.
Husk å ta tiden!
Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta bollene ut av ovnen og sett stekebrettet på gryteunderlaget. Legg bollene over på risten og la de avkjøle seg mens du lager melisglasuren.
Husk å skru av ovnen!
Ha melis i en liten skål eller på en dyp tallerken. Ha i vann og bland sammen med melisen, slik at det blir en tykk melisglassur. Det kan fort bli for mye vann, prøv deg frem med én og én spiseskje.
Ha kokosmasse i en tallerken.
Smør skolebrødene med melisglassur og dypp dem så i kokos. Når du er ferdig kan bollene serveres!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.