Finn frem en vekt og en bolle, og mål opp den mengden sukker og smør som du trenger. Ha det over i en kjele.
UTSTYR
  • digitalvekt
    Vekt
  • Kjele
    Kjele
  • Bolle
    Bolle

Steg

1

Finn frem en vekt og en bolle, og mål opp den mengden sukker og smør som du trenger. Ha det over i en kjele.

Du trenger
sukker:
150 g ,
smør:
150 g

Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. Det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg.

Mål opp sirup og ha i kjelen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

2

Mål opp sirup og ha kjelen

Du trenger
mørk sirup:
1,5 dl
Ha kjelen på kokeplata og skru varmen på middels varme. Varm opp blandingen til smøret har smeltet. Rør med en sleiv underveis.
UTSTYR
  • tresleiv
    Sleiv

Steg

3

Ha kjelen på kokeplata og skru varmen på middels varme. Varm opp blandingen til smøret har smeltet. Rør med en sleiv underveis.

Ta kjelen av platen og skru av varmen.
UTSTYR
  • Grytekluter
    Gryteklut

Steg

4

Ta kjelen av platen og skru av varmen. 

Ha i nellik, ingefær, pepper og kanel. Rør krydderne inn med sleiven.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

5

Ha i nellik, ingefær, pepper og kanel. Rør krydderne inn med sleiven. 

Du trenger
malt nellik:
0,25 ts ,
malt ingefær:
1 ts ,
pepper:
1 ts ,
malt kanel:
1 ts
La blandingen avkjøle seg litt, slik at den ikke er veldig varm og rør inn egg. Knekk gjerne egget i en liten skål eller kopp først, slik at det blir enkelt å fjerne eventuelle små biter av eggeskall.

Steg

6

La blandingen avkjøle seg litt, slik at den ikke er veldig varm og rør inn egg. Knekk gjerne egget i en liten skål eller kopp først, slik at det blir enkelt å fjerne eventuelle små biter av eggeskall.

Du trenger
egg:
1 stk.
Mål opp den mengden mel du trenger. Mål opp natron og ha sammen med melet.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

7

Mål opp den mengden mel du trenger. Mål opp natron og ha sammen med melet. 

Du trenger
hvetemel:
450 g ,
natron:
2 ts
Finn frem en sikt og sikt melblandingen over i kjelen. Be gjerne om litt hjelp fra en voksen, hvis dette blir litt vanskelig :).
UTSTYR
  • Sikt
    Sikt

Steg

8

Finn frem en sikt og sikt melblandingen over i kjelen. Be gjerne om litt hjelp fra en voksen, hvis dette blir litt vanskelig :).

Rør sammen til en jevn deig. Be gjerne om litt hjelp fra en voksen her også. Deigen skal være glaske myk og klissete, den vil bli mye hardere når den blir kald i kjøleskapet!

Steg

9

Rør sammen til en jevn deig. Be gjerne om litt hjelp fra en voksen her også. Deigen skal være glaske myk og klissete, den vil bli mye hardere når den blir kald i kjøleskapet! 

Ha deigen over i en bolle og dryss litt hvetemel på toppen. Dekk til med plastfolie og la stå kaldt i noen timer, aller helst natten over.
UTSTYR
  • Plastfolie
    Plastfolie

Steg

10

Ha deigen over i en bolle og dryss litt hvetemel på toppen. Dekk til med plastfolie og la stå kaldt i noen timer, aller helst natten over.

Du trenger
hvetemel:
1 ss
Når deigen er klar: Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme

Steg

11

Når deigen er klar: Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme 

Ta deigen ut av kjøleskapet. Skjær et stykke av deigen. Sett resten av deigen tilbake i kjøleskapet, slik at den holder seg kald og ikke blir for myk.
UTSTYR
  • Smørkniv
    Smørkniv

Steg

12

Ta deigen ut av kjøleskapet. Skjær et stykke av deigen. Sett resten av deigen tilbake i kjøleskapet, slik at den holder seg kald og ikke blir for myk. 

La den stå på benken litt, før du deler den opp.

Elt deigen forsiktig. Tilsett litt mer mel om den virker for myk.

Steg

13

Elt deigen forsiktig. Tilsett litt mer mel om den virker for myk.

Dryss mel på benken, legg deigen på melet og dryss litt mel over deigen. Melet hjelper til, slik at deigen ikke setter seg fast når du skal kjevle den ut. Hvis deigen kjennes tørr, kan du droppe melet. Kjevle deigen ut til ca. 3 mm tykkelse.
UTSTYR
  • Kjevle
    Kjevle

Steg

14

Dryss mel på benken, legg deigen på melet og dryss litt mel over deigen. Melet hjelper til, slik at deigen ikke setter seg fast når du skal kjevle den ut. Hvis deigen kjennes tørr, kan du droppe melet. Kjevle deigen ut til ca. 3 mm tykkelse.

Du trenger
hvetemel:
til utbaking
Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget. Dryss på mer mel om du kjenner at deigen begynner å bli litt klissete.

Steg

15

Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget. Dryss på mer mel om du kjenner at deigen begynner å bli litt klissete. 

Stikk ut peppekakefigurer.
UTSTYR
  • Pepperkakeformer
    Pepperkakeformer

Steg

16

Stikk ut peppekakefigurer. 

Fjern deigen rundt formene. Løft pepperkakene forsiktig over på et stekebrett med bakepapir. Samle restene av deigen, kjevle den ut på nytt og gjenta prosessen.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

17

Fjern deigen rundt formene. Løft pepperkakene forsiktig over på et stekebrett med bakepapir. Samle restene av deigen, kjevle den ut på nytt og gjenta prosessen. 

Sett et brett med pepperkaker inn midt i ovnen og stek i 10 minutter. Hvis du har laget litt mindre eller tynnere pepperkaker, kan det hende at de blir ferdige litt før. Følg derfor med underveis, slik at de ikke blir brent.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

18

Sett et brett med pepperkaker inn midt i ovnen og stek i 10 minutter. Hvis du har laget litt mindre eller tynnere pepperkaker, kan det hende at de blir ferdige litt før. Følg derfor med underveis, slik at de ikke blir brent.  

Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen når pepperkakene er ferdig. Sett brettet på risten og la pepperkakene hvile seg i noen minutter før du eventuelt flytter dem over på et brett eller noe annet.
UTSTYR
  • Grytekluter
    Gryteklut
  • Rist
    Rist

Steg

19

Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen når pepperkakene er ferdig. Sett brettet på risten og la pepperkakene hvile seg i noen minutter før du eventuelt flytter dem over på et brett eller noe annet. 

Fortsett å kjevle, stikke ut og steke pepperkaker på samme måte til du har brukt opp deigen. Dette blir gøy!

Steg

20

Fortsett å kjevle, stikke ut og steke pepperkaker på samme måte til du har brukt opp deigen. Dette blir gøy! 

Når du er ferdig, kan pepperkakene pyntes! Hva er din favorittpynt? Sjekk gjerne ut oppskriften vår på melisglasur!

Steg

21

Når du er ferdig, kan pepperkakene pyntes! Hva er din favorittpynt? Sjekk gjerne ut oppskriften vår på melisglasur!