Steg
1
Finn frem en vekt og en bolle, og mål opp den mengden sukker og smør som du trenger. Ha det over i en kjele.
Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. Det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg.
2
Mål opp sirup og ha i kjelen.
3
Ha kjelen på kokeplata og skru varmen på middels varme. Varm opp blandingen til smøret har smeltet. Rør med en sleiv underveis.
4
Ta kjelen av platen og skru av varmen.
Husk å skru av varmen!
5
Ha i nellik, ingefær, pepper og kanel. Rør krydderne inn med sleiven.
6
La blandingen avkjøle seg litt, slik at den ikke er veldig varm og rør inn egg. Knekk gjerne egget i en liten skål eller kopp først, slik at det blir enkelt å fjerne eventuelle små biter av eggeskall.
7
Mål opp den mengden mel du trenger. Mål opp natron og ha sammen med melet.
8
Finn frem en sikt og sikt melblandingen over i kjelen. Be gjerne om litt hjelp fra en voksen, hvis dette blir litt vanskelig :).
9
Rør sammen til en jevn deig. Be gjerne om litt hjelp fra en voksen her også. Deigen skal være glaske myk og klissete, den vil bli mye hardere når den blir kald i kjøleskapet!
10
Ha deigen over i en bolle og dryss litt hvetemel på toppen. Dekk til med plastfolie og la stå kaldt i noen timer, aller helst natten over.
11
Når deigen er klar: Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme
12
Ta deigen ut av kjøleskapet. Skjær et stykke av deigen. Sett resten av deigen tilbake i kjøleskapet, slik at den holder seg kald og ikke blir for myk.
La den stå på benken litt, før du deler den opp.
13
Elt deigen forsiktig. Tilsett litt mer mel om den virker for myk.
14
Dryss mel på benken, legg deigen på melet og dryss litt mel over deigen. Melet hjelper til, slik at deigen ikke setter seg fast når du skal kjevle den ut. Hvis deigen kjennes tørr, kan du droppe melet. Kjevle deigen ut til ca. 3 mm tykkelse.
15
Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget. Dryss på mer mel om du kjenner at deigen begynner å bli litt klissete.
16
Stikk ut peppekakefigurer.
17
Fjern deigen rundt formene. Løft pepperkakene forsiktig over på et stekebrett med bakepapir. Samle restene av deigen, kjevle den ut på nytt og gjenta prosessen.
18
Sett et brett med pepperkaker inn midt i ovnen og stek i 10 minutter. Hvis du har laget litt mindre eller tynnere pepperkaker, kan det hende at de blir ferdige litt før. Følg derfor med underveis, slik at de ikke blir brent.
Husk å ta tiden!
19
Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen når pepperkakene er ferdig. Sett brettet på risten og la pepperkakene hvile seg i noen minutter før du eventuelt flytter dem over på et brett eller noe annet.
20
Fortsett å kjevle, stikke ut og steke pepperkaker på samme måte til du har brukt opp deigen. Dette blir gøy!
Husk å skru av ovnen når du er ferdig!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
21
Når du er ferdig, kan pepperkakene pyntes! Hva er din favorittpynt? Sjekk gjerne ut oppskriften vår på melisglasur!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.