Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 120 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

1

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 120 °C. Bruk over- og undervarme. 

Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en liten bolle.
UTSTYR
  • digitalvekt
    Vekt
  • Skål
    Skål

Steg

2

Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en liten bolle. 

Du trenger
sukker:
250 g

Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg. Spør gjerne en voksen om hjelp.

Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det i en kopp. Hell egget over en skål, mens du bruker hånden din til å
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp
  • Skål
    Skål

Steg

3

Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det i en kopp. Hell egget over en skål, mens du bruker hånden din til å "fange" eggeplommen. Legg eggeplommen over i en annen skål. Gjør det samme med resten av eggene. 

Du trenger
egg:
4 stk.

Dekk skålen med plast og sett den i kjøleskapet. eggeplommene kan brukes senere til f.eks. vaffelrøre, vaniljekrem eller is.

Ha eggehvitene i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha også i litt salt.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin

Steg

4

Ha eggehvitene i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha også i litt salt. 

Du trenger
salt:
0,25 ts

Du kan også bruke en håndmikser.

Sett i stikkontakten. Pisk eggehvitene på middels - lav hastighet til det begynner å bli et hvitt skum.

Steg

5

Sett i stikkontakten. Pisk eggehvitene på middels - lav hastighet til det begynner å bli et hvitt skum.

Når skummet begynner å få små topper er det klart for å tilsette sukkeret. Ha i litt og litt. Bruk et spiseskje og strø det over i bollen, mens marengsen pisker videre. Når alt sukkeret er i, skru opp hastigheten til middels høy.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

6

Når skummet begynner å få små topper er det klart for å tilsette sukkeret. Ha i litt og litt. Bruk et spiseskje og strø det over i bollen, mens marengsen pisker videre. Når alt sukkeret er i, skru opp hastigheten til middels høy.

Når marengsmassen er blank og blitt helt stiv er den ferdig pisket. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned, uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.
UTSTYR
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

7

Når marengsmassen er blank og blitt helt stiv er den ferdig pisket. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned, uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.

Mål opp maisenna og sikt den over marengsen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje
  • Sikt
    Sikt

Steg

8

Mål opp maisenna og sikt den over marengsen. 

Du trenger
maisenna:
2 ts
Ha hvitvinseddik i marengsen og vend alt forsiktig sammen med slikkepotten.

Steg

9

Ha hvitvinseddik i marengsen og vend alt forsiktig sammen med slikkepotten.

Du trenger
hvitvinseddik:
1 ts
Legg et ark bakepapir på et stekebrett. Legg en stor tallerken opp ned på brettet og tegn en sirkel rundt tallerkenen med en blyant eller penn. Tallerkenen bør være 24-26 cm i diameter.
UTSTYR
  • Tallerken
    Tallerken
  • Bakepapir
    Bakepapir
  • Langpanne
    Stekebrett

Steg

10

Legg et ark bakepapir på et stekebrett. Legg en stor tallerken opp ned på brettet og tegn en sirkel rundt tallerkenen med en blyant eller penn. Tallerkenen bør være 24-26 cm i diameter. 

Bruk en linjal og legg den på midten av tallerkenen. Mål fra den ene siden til den andre.

Ha marengsen på midten av sirkelen, bruk slikkepotten for å få ut alt av bollen.

Steg

11

Ha marengsen på midten av sirkelen, bruk slikkepotten for å få ut alt av bollen.

Bruk slikkepotten og stryk marengsen ut til en jevn sirkel innenfor pennesterekene dine.

Steg

12

Bruk slikkepotten og stryk marengsen ut til en jevn sirkel innenfor pennesterekene dine. 

Sett brettet nederst i stekeovn, og stek marengsen i 1 time og 30 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

13

Sett brettet nederst i stekeovn, og stek marengsen i 1 time og 30 minutter. 

Sett i stikkontakten til håndmikseren. Du kan også bruke kjøkkenmaskinen og piske krem i bollen til kjøkkenmaskinen om du ikke har håndmikser eller piske kremen for hånd med en visp.
UTSTYR
  • Håndmikser
    Håndmikser

Steg

14

Sett i stikkontakten til håndmikseren. Du kan også bruke kjøkkenmaskinen og piske krem i bollen til kjøkkenmaskinen om du ikke har håndmikser eller piske kremen for hånd med en visp.

Ha kremfløte i en bolle.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle

Steg

15

Ha kremfløte i en bolle.

Du trenger
kremfløte:
3 dl
Visp kremfløten til den blir luftig og stiv (ca. 2 minutter). Kremen skal bli fast, men pisker du for lenge blir den kornete.

Steg

16

Visp kremfløten til den blir luftig og stiv (ca. 2 minutter). Kremen skal bli fast, men pisker du for lenge blir den kornete. 

Ha vaniljekrem i bollen med pisket krem. Det kan være lurt å piske vaniljekremen med en visp litt først, slik at den ikke er klumpete.
UTSTYR
  • Visp
    Visp

Steg

17

Ha vaniljekrem i bollen med pisket krem. Det kan være lurt å piske vaniljekremen med en visp litt først, slik at den ikke er klumpete. 

Du trenger
ferdig vaniljekrem:
1 pk
Bland kremen raskt sammen og sett den kaldt i kjøleskapet til kaken er klar for pynting.

Steg

18

Bland kremen raskt sammen og sett den kaldt i kjøleskapet til kaken er klar for pynting. 

Skru av ovnen når marengsbunnen er ferdig stekt. Sett den til avkjøling på en rist eller et gryteunderlag.
UTSTYR
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Gryteklut

Steg

19

Skru av ovnen når marengsbunnen er ferdig stekt. Sett den til avkjøling på en rist eller et gryteunderlag.

Når marengsbunnen er avkjølt, løsne den forsiktig fra papiret og flytt den over på en stor tallerken eller fint serveringsfat.
UTSTYR
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

20

Når marengsbunnen er avkjølt, løsne den forsiktig fra papiret og flytt den over på en stor tallerken eller fint serveringsfat.

Ta av det grønne på jordbærene, og skjær jordbærene i mindre biter. Vi har delt hver bær i fire.
UTSTYR
  • Fjøl
    Fjøl
  • Kniv
    Kniv

Steg

21

Ta av det grønne på jordbærene, og skjær jordbærene i mindre biter. Vi har delt hver bær i fire. 

Du trenger
jordbær:
1 kurv
Bruk slikkepotten eller en skje for å smøre kremen utover på bunnen. Ha kremen på marengsbunnen rett for du skal servere kaken, da blir den best. Hvis kaken blir stående lenge etter kremen er tatt på vil marengsbunnen bli bløt og kaken blir ikke like god.

Steg

22

Bruk slikkepotten eller en skje for å smøre kremen utover på bunnen. Ha kremen på marengsbunnen rett for du skal servere kaken, da blir den best.  Hvis kaken blir stående lenge etter kremen er tatt på vil marengsbunnen bli bløt og kaken blir ikke like god.  

Legg jordbærbitene på kaken. Finn også frem blåbær og bjørnebær.

Steg

23

Legg jordbærbitene på kaken. Finn også frem blåbær og bjørnebær. 

Du trenger
blåbær:
1 kurv ,
bjørnebær:
1 kurv
Legg på blåbær og bjørnebær.

Steg

24

Legg på blåbær og bjørnebær. 

Kaken er klar til servering! Vil du gjøre Pavlovaen ekstra fin kan du sikte over litt melis hvis du har. Eller pynte den med norske flagg.

Steg

25

Kaken er klar til servering! Vil du gjøre Pavlovaen ekstra fin kan du sikte over litt melis hvis du har. Eller pynte den med norske flagg.