Steg
1
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 120 °C. Bruk over- og undervarme.
2
Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en liten bolle.
Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg. Spør gjerne en voksen om hjelp.
3
Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det i en kopp. Hell egget over en skål, mens du bruker hånden din til å "fange" eggeplommen. Legg eggeplommen over i en annen skål. Gjør det samme med resten av eggene.
Dekk skålen med plast og sett den i kjøleskapet. eggeplommene kan brukes senere til f.eks. vaffelrøre, vaniljekrem eller is.
4
Ha eggehvitene i bollen til kjøkkenmaskinen. Ha også i litt salt.
Du kan også bruke en håndmikser.
5
Sett i stikkontakten. Pisk eggehvitene på middels - lav hastighet til det begynner å bli et hvitt skum.
6
Når skummet begynner å få små topper er det klart for å tilsette sukkeret. Ha i litt og litt. Bruk et spiseskje og strø det over i bollen, mens marengsen pisker videre. Når alt sukkeret er i, skru opp hastigheten til middels høy.
7
Når marengsmassen er blank og blitt helt stiv er den ferdig pisket. Den skal være så stiv at du kan snu bollen opp ned, uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.
8
Mål opp maisenna og sikt den over marengsen.
9
Ha hvitvinseddik i marengsen og vend alt forsiktig sammen med slikkepotten.
10
Finn frem en sprøytepose og en tipp. Vi har brukt en stjerneformet tipp for å lage disse.
Da kan du bare ha marengsen i posen og klippe et lite hull i sikksakkform eller legge marengsen på stekebrettet med en spiseskje.
11
Bruk slikkepotten og ha marengsen over i sprøyteposen. Et lurt tips er å sette posen i en beholder (f.eks. et målebeger). Da blir det enklere å få marengen over i posen. Du kan også be om hjelp fra noen andre til å holde posen.
12
Løft opp posen og "rist" litt på den, slik at marengsen sklir skikkelig ned i posen. Vri toppen av posen sammen for å lukke den.
13
Finn frem et stekebrett med bakepapir. Klipp av tuppen på sprøyteposen. For at bakepapiret skal holde seg på plass, er det lurt å sprøye ut litt marengs under papiret i hvert hjørne. Da vil det klistre seg fast.
14
Sprøyt ut marengsen i ringer, fortsett helt til du har brukt opp all marengsen. Klem på posen underveis for å samle marengsen og pass på at den ikke kommer ut på toppen av sprøyteposen. Husk at de ikke trenger å bli perfekte - smaken er like god.
15
Sett brettet nederst i stekeovn, og stek marengsen i ca. 1 time og 30 minutter.
Husk å ta tiden!
16
Ta marengsbunnene ut av ovnen når de er ferdig, og sett dem til avkjøling mens du lager kremen.
Husk å slå av ovnen!
Du kan også slå av ovnen, sette opp ovnsdøra og la marengsene stå i ovnen til avkjøling.
17
Sett i stikkontakten til håndmikseren. Du kan også bruke kjøkkenmaskinen og piske krem i bollen til kjøkkenmaskinen om du ikke har håndmikser eller piske kremen for hånd med en visp.
18
Ha kremfløte i en bolle.
19
Visp kremfløten til den blir luftig og stiv (ca. 2 minutter). Kremen skal bli fast, men pisker du for lenge blir den kornete.
20
Ha nutella i kremen. Visp sammen for hånd - ikke rør for mye slik at kremen sprekker og blir kornete.
Vil du ha kremen litt marmorert, ikke rør den helt sammen.
21
Finn frem en ny sprøytepose med tipp. Du kan godt bruke samme tipp som tidligere.
Klipp et lite hull med sikksakkform på tuppen av sprøyteposen eller legg kremen på marengsen med en skje.
22
Bruk slikkepotten og ha sjokoladekremen over i sprøyteposen. Bruk gjerne samme tipset som tidligere, sett posen i en beholder (f.eks. et målebeger). Da blir det enklere å få kremen i posen. Du kan også be om hjelp fra noen til å holde posen.
23
Sett marengsene på et serveringsfat og sprøyt kremen på marengsene. Husk at dette må du gjøre kort tid før du skal servere dem. Det er fordi marengsene ikke holder seg sprø om de står lenge med krem.
Sett kremen kaldt i kjøleskapet til det er klart for dessert. Så sprøyter og pynter du rett før servering.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
24
Pynt minipavlovaene med små sjokolade eller marsipanegg. Du kan også pynte med annen påskegodt, kakestrøssel eller litt siktet kakaopulver.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.