Sett en rist inn nederst i en tom ovn.
UTSTYR
  • Rist
    Rist

Steg

1

Sett en rist inn nederst i en tom ovn.

Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

2

Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk over- og undervarme.

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en visp i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å piske smør og sukker.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • ballongvisp
    Ballongvisp

Steg

3

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en visp i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å piske smør og sukker.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Tallerken
    Tallerken
  • Kniv
    Kniv

Steg

4

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.

Du trenger
smør:
romtemperert 175 g

Smøret du bruker i oppskriften skal være romtemperert, det betyr at det har stått ute på benken en stund slik at det er mykt.

Mål opp sukker og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

5

Mål opp sukker og ha det i bakebollen.

Du trenger
sukker:
2,5 dl
Nå er det klart for å vispe smør og sukker hvitt. Sett maskinen på middels hastighet og la den gå i ca. 7 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

6

Nå er det klart for å vispe smør og sukker hvitt. Sett maskinen på middels hastighet og la den gå i ca. 7 minutter.

Hvis det legger seg mye smør eller sukker oppover i bollen, kan du stoppe maskinen helt og dytte det ned med en slikkepott. Sett så maskinen på igjen, og fortsett vispingen.
UTSTYR
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

7

Hvis det legger seg mye smør eller sukker oppover i bollen, kan du stoppe maskinen helt og dytte det ned med en slikkepott. Sett så maskinen på igjen, og fortsett vispingen.

Ta bakebollen ut av maskinen. Når du er ferdig med å vispe skal smør-blandingen ha en hvit farge, og det skal ha en kremaktig konsistens.

Steg

8

Ta bakebollen ut av maskinen. Når du er ferdig med å vispe skal smør-blandingen ha en hvit farge, og det skal ha en kremaktig konsistens.

Knekk ett og ett egg av gangen i en kopp, og rør inn ett egg av gangen i smørblandingen med slikkepotten.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

9

Knekk ett og ett egg av gangen i en kopp, og rør inn ett egg av gangen i smørblandingen med slikkepotten.

Du trenger
egg:
3 stk.
Mål opp mel og bakepulver, og bland det litt sammen med teskjeen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Teskje
    Teskje

Steg

10

Mål opp mel og bakepulver, og bland det litt sammen med teskjeen. 

Du trenger
hvetemel:
4 dl ,
bakepulver:
1,5 ts
Mål opp melk. Ha i halvparten av melblandingen i smørblandingen og bland inn med slikkepotten.
UTSTYR
  • Målebeger
    Målebeger

Steg

11

Mål opp melk. Ha i halvparten av melblandingen i smørblandingen og bland inn med slikkepotten.

Du trenger
melk:
1,5 dl
Ha i melken og bland sammen med slikkepotten.

Steg

12

Ha i melken og bland sammen med slikkepotten.

Ha i resten av melet og bland godt sammen. Nå skal du ha en fin og glatt deig.

Steg

13

Ha i resten av melet og bland godt sammen. Nå skal du ha en fin og glatt deig.

Bruk slikkepott og ta ca. en tredjedel (litt under halvparten) av røren over i en liten bolle. Dette er den delen av røren som skal blandes med kakao og bli mørk.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle

Steg

14

Bruk slikkepott og ta ca. en tredjedel (litt under halvparten) av røren over i en liten bolle. Dette er den delen av røren som skal blandes med kakao og bli mørk. 

Mål opp kakao, vaniljesukker og melk, og ha dette i røren i den lille bollen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

15

Mål opp kakao, vaniljesukker og melk, og ha dette i røren i den lille bollen.

Du trenger
kakaopulver:
2 ss ,
vaniljesukker:
2 ts ,
melk:
2 ss
Bland godt med slikkepotten, til hele deigen har blitt sjokoladefarget.

Steg

16

Bland godt med slikkepotten, til hele deigen har blitt sjokoladefarget.

Smør en brødform med litt smør.
UTSTYR
  • Pensel
    Pensel
  • Brødform (1 ½ liter)
    Brødform (1 ½ liter)

Steg

17

Smør en brødform med litt smør.

Du trenger
smør:
romtemperert til pensling
Ha halvparten av den lyse røren i brødformen, og glatt røren utover med slikkepotten.
UTSTYR
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

18

Ha halvparten av den lyse røren i brødformen, og glatt røren utover med slikkepotten.

Ha kakaorøren i formen og fordel utover. Bruk slikkepotten til å skrape ut all deigen fra bollen.

Steg

19

Ha kakaorøren i formen og fordel utover. Bruk slikkepotten til å skrape ut all deigen fra bollen.

Ha resten av den lyse røren i formen og fordel utover.

Steg

20

Ha resten av den lyse røren i formen og fordel utover.

Bruk en skje eller en gaffel og dra den forsiktig gjennom alle tre lagene med røre, fra den ene kortsiden av formen til den andre. På den måten får kaken et
UTSTYR
  • Gaffel
    Gaffel

Steg

21

Bruk en skje eller en gaffel og dra den forsiktig gjennom alle tre lagene med røre, fra den ene kortsiden av formen til den andre. På den måten får kaken et "marmorert" utseende.

Sett kaken i ovnen og stek i ca. 45 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

22

Sett kaken i ovnen og stek i ca. 45 minutter.

Når det har gått 45 minutter: Sjekk med en trepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen, er kaken ferdig. Hvis det kommer litt kakerøre på pinnen kan du la den stå 5 min til, og sjekke på nytt.
UTSTYR
  • grillspyd
    Trepinne

Steg

23

Når det har gått 45 minutter: Sjekk med en trepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen, er kaken ferdig. Hvis det kommer litt kakerøre på pinnen kan du la den stå 5 min til, og sjekke på nytt.

Sett frem en rist eller et gryteunderlag. Bruk gryteklutene og ta forsiktig ut kaken av ovnen. Sett den på risten og la kaken avkjøle seg før du tar den ut av formen og skjærer den opp i skiver.
UTSTYR
  • Rist
    Rist
  • Grytekluter
    Grytekluter

Steg

24

Sett frem en rist eller et gryteunderlag. Bruk gryteklutene og ta forsiktig ut kaken av ovnen. Sett den på risten og la kaken avkjøle seg før du tar den ut av formen og skjærer den opp i skiver.