Hjemmelaget godteri som du kan severe til Halloween eller i en skummel bursdag! Når du lager marengs er det viktig av redskapene er helt, helt rene. Kommer det fett i eggehvitene, vil de ikke bli stive. For å være helt sikker på at arbeidsbollen er helt ren, kan du smøre den med litt sitron og salt, slik som vi gjør her i denne oppskriften. Marengsene skal stå å tørke i ovnen i 2 timer, så derfor tar det litt tid å lage disse. Du kan bruke oransje konditorfarge eller blande gul og rød. Vi har sprøytet dem ut med en sprøytepose og en riflete tipp. Oppskriften gir ca. 20 stykker.
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 90 °C. Bruk over- og undervarme. Her viser vi deg hvordan du lager marengsgresskar, men du kan også bruke marengsen til å lage andre figurer. Se filmen for inspirasjon!
Sett da temperaturen på 70 °C.
Finn frem en vekt og mål opp sukker. Sukkeret kan du ha i en skål eller en bolle.
Du trenger
Det finnes mange ulike kjøkkenvekter. Det er lurt å lære seg å bruke den som finnes hjemme hos deg. Spør gjerne en voksen om hjelp.
Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehvitene. Vask hendene. Start med ett egg og knekk det over en kopp. Hell egget over en skål mens du bruker hånden din til å «fange» eggeplommen. Legg eggeplommen over i en annen skål. Gjør det samme med resten av eggene.
Dekk skålen med plast og sett den i kjøleskapet. Eggeplommene kan brukes senere til f.eks. å lage hjemmelaget is.
Finn frem en ren kjøkkenmaskin med en ren ballongvisp. Gni inn bollen med litt salt og noen dråper sitron. Bruk en liten sitronbit til å smøre saltet rundt i bollen. Dette er lurt å gjøre for å fjerne fett fra bollen.
Du kan også bruke en håndmikser.
Ha eggehvitene i bollen.
Ha i ca. 1/3 av sukkeret. Resten av sukkeret skal du ha i senere.
Sett i stikkontakten. Pisk på middels hastighet til eggehvitene og sukkeret blir til fint, hvitt skum (slik som på bildet).
Skru opp hastigheten, og bruk en spiseskje til å strø sukker i marengsen litt etter litt. Pisk godt mellom hver spiseskje.
Fortsett til alt sukkeret er brukt opp, og marengsmassen er blank og helt stiv.
Marengsen skal være så stiv at du kan holde bollen opp ned, uten at det renner ut. Bruk en slikkepott til å skrape marengsen fra vispen.
Tilsett orange konditorfarge til ønsket farge. Best resultat får du om du bruker en pastafarge eller en tykk konditorfarge slik at marengsen holder seg tykk selv etter at fargen er tilsatt. Hvis du ikke har orange farge, kan du blande sammen rød og gul.
Ikke bruk helt flytende farger, da kan marengsen skille seg.
Finn frem en sprøytepose og en tipp. Vi har brukt en riflete tipp, for å lage disse. Da får du fine rifler, som ligner på gresskar.
Bruk slikkepotten og ha marengsen over i sprøyteposen. Et lurt tips er å sette posen i en beholder (f.eks. et målebeger). Da blir det lettere å få marengsen over i posen. Du kan også be om hjelp fra noen andre til å holde posen.
Løft opp posen og "rist" litt på den, slik at marengsen sklir skikkelig ned i posen. Vri toppen av posen sammen, for å lukke den.
Klipp av tuppen på spryteposen.
Finn frem et stekebrett og bakepapir. For at bakepapiret skal holde seg godt på plass mens du sprøyter ut marengsen, er det lurt å sprøyte ut litt marengs i hvert hjørne. Da vil bakepapiret klistre seg fast.
Sprøyt ut marengs: Hold sprøytetippen et par cm over bakepapiret og klem jevnt ut, mens du holder sprøyteposen helt i ro. Forsett til du har brukt opp all marengsen. Her vil det gå lettere med litt øvelse. Husk at de ikke trenger å bli perfekte - smaken er den samme!
Sett stekebrettene inn nederst i ovnen og «tørk» i 2 timer.
Husk å ta tiden!
Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen.
Husk å skru av ovnen!
Nå kan du dekorere marengsen! Tegn morsomme eller skumle ansikter på gresskarene dine. Bruk en tusj med spiselig blekk. Lek og prøv deg frem:)!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Kommentarfeltet er stengt for nye kommentarer!
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.