Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.

Du kan også blande og elte for hånd. Pass på at deigen blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig

Sett en kjele på stekeplaten. Ha i smør. Skru stekeplaten på middels varme. Varm opp til smøret har smeltet.
UTSTYR
  • Kjele
    Kjele

Steg

2

Sett en kjele på stekeplaten. Ha i smør. Skru stekeplaten på middels varme. Varm opp til smøret har smeltet.

Du trenger
smør:
75 g
Når smøret har smeltet: Mål opp melk og ha i kjelen. La det varme seg i et par sekunder til blandingen er fingervarm og trekk kjelen bort fra den varme platen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

3

Når smøret har smeltet: Mål opp melk og ha i kjelen. La det varme seg i et par sekunder til blandingen er fingervarm og trekk kjelen bort fra den varme platen.

Du trenger
melk:
2,5 dl
Bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på så du ikke brenner deg.

Steg

4

Bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på så du ikke brenner deg.

Ha smør- og melkeblandingen i bollen. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen.

Steg

5

Ha smør- og melkeblandingen i bollen. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen.

Du trenger
fersk gjær:
50 g
Rør rundt i bollen med en gaffel, slik at gjæren løser seg opp.

Steg

6

Rør rundt i bollen med en gaffel, slik at gjæren løser seg opp.

Ha i safran og rør godt.

Steg

7

Ha i safran og rør godt.

Du trenger
safran:
0,4 g
Mål opp salt, hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål
  • Teskje
    Teskje

Steg

8

Mål opp salt, hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.

Du trenger
salt:
0,25 ts ,
hvetemel:
7,5 dl ,
sukker:
1 dl
Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

9

Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne en deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Slikkepott
    Slikkepott

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne en deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Sett deigen til heving på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

11

Sett deigen til heving på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Dryss litt mel på bakebordet, hvis det trengs, og skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape.

Steg

12

Dryss litt mel på bakebordet, hvis det trengs, og skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape.

Elt deigen, ved å kna den godt.

Steg

13

Elt deigen, ved å kna den godt.

Del deigen i ca. 15 biter. Det kan gjøres ved å først dele deigen i tre biter, og deretter dele hver bit i 5 (5x3 = 15).
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

14

Del deigen i ca. 15 biter. Det kan gjøres ved å først dele deigen i tre biter, og deretter dele hver bit i 5 (5x3 = 15).

Trill bitene til lange, fingertykke pølser. Form lussekatter av pølsene og legg på et stekebrett med bakepapir. Det finnes mange varianter av lussekatter - bruk bildet til inspirasjon!
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

15

Trill bitene til lange, fingertykke pølser. Form lussekatter av pølsene og legg på et stekebrett med bakepapir. Det finnes mange varianter av lussekatter - bruk bildet til inspirasjon!

Pynt med rosiner.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

16

Pynt med rosiner.

Du trenger
rosiner:
ca. 1 dl
La dem etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

17

La dem etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 250 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

18

Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 250 °C. Bruk over- og undervarme.

Når lussekattene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle lussekattene med egg. Da blir de fine og blanke.
UTSTYR
  • Pensel
    Pensel
  • Kopp
    Kopp

Steg

19

Når lussekattene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle lussekattene med egg. Da blir de fine og blanke.

Du trenger
egg:
1 stk.
Sett stekebrettet midt i ovnen og stek i 8 minutter, til lussekattene er gyllene.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

20

Sett stekebrettet midt i ovnen og stek i 8 minutter, til lussekattene er gyllene.

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen, og sett brettet på gryteunderlaget. Legg lussekattene over på risten, og la dem ligge til de er avkjølt.
UTSTYR
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Grytekluter
    Grytekluter
  • Rist
    Rist

Steg

21

Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen, og sett brettet på gryteunderlaget. Legg lussekattene over på risten, og la dem ligge til de er avkjølt.