13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter. Her skal du bruke et krydder som heter safran, og det er det som gjør lussekattene gule! Oppskriften gir ca. 15 lussekatter.
Denne oppskriften gir 15 porsjoner
Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
Du kan også blande og elte for hånd. Pass på at deigen blir eltet godt, og spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig
Sett en kjele på stekeplaten. Ha i smør. Skru stekeplaten på middels varme. Varm opp til smøret har smeltet.
Du trenger
Når smøret har smeltet: Mål opp melk og ha i kjelen. La det varme seg i et par sekunder til blandingen er fingervarm og trekk kjelen bort fra den varme platen.
Bruk håndleddet ditt til å kjenne om blandingen har rett temperatur. Den skal ha ca. samme temperatur som kroppen din, det vil si at det hverken skal kjennes varmt eller kaldt på håndleddet ditt. Pass på så du ikke brenner deg.
Husk å skru av platen!
Ha smør- og melkeblandingen i bollen. Smuldre gjæren med fingrene og ha det i bakebollen.
Rør rundt i bollen med en gaffel, slik at gjæren løser seg opp.
Ha i safran og rør godt.
Mål opp salt, hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
Nå er det klart for å elte deigen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 10 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du skru av maskinen og dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne en deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.
Sett deigen til heving på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle i 1 time (60 minutter), eller til den har blitt ca. dobbelt så stor. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.
Dryss litt mel på bakebordet, hvis det trengs, og skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape.
Elt deigen, ved å kna den godt.
Del deigen i ca. 15 biter. Det kan gjøres ved å først dele deigen i tre biter, og deretter dele hver bit i 5 (5x3 = 15).
Trill bitene til lange, fingertykke pølser. Form lussekatter av pølsene og legg på et stekebrett med bakepapir. Det finnes mange varianter av lussekatter - bruk bildet til inspirasjon!
Pynt med rosiner.
La dem etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 250 °C. Bruk over- og undervarme.
Når lussekattene er ferdighevet: Knekk et egg i en kopp og visp sammen med en pensel. Bruk penselen til å pensle lussekattene med egg. Da blir de fine og blanke.
Sett stekebrettet midt i ovnen og stek i 8 minutter, til lussekattene er gyllene.
Husk å ta tiden!
Finn frem en rist og et gryteunderlag. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen, og sett brettet på gryteunderlaget. Legg lussekattene over på risten, og la dem ligge til de er avkjølt.
Husk å skru av ovnen!
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din
Upassende innhold fjernes.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.