Det er ikke cola i kolakaker, og ikke smaker de som cola heller, men de har fått navnet sitt fra Sverige – der kola betyr karamell. Og, ganske riktig – smaker de litt som karamell. En porsjon av denne oppskriften, gir ca. 50 kjeks.
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 175 °C. Bruk varmluft.
Mål opp romtemperert smør og ha det i en bolle.
Du trenger
Mål opp sukker og ha det i bollen.
Sett i stikkontakten til håndmikseren.
Du kan også bruke en kjøkkenmaskin, eller en visp, til å blande sammen røren.
Visp smør og sukker med håndmikseren til det har blitt hvitt, altså lyst og luftig, slik som på bildet.
Mål opp sirup og ha den i bollen.
Mål opp mel. Ha i vaniljesukker, natron og kanel sammen med melet. Rør litt rundt med teskjeen slik at det blander seg.
Ha nesten all melblandingen i røren. Rør sammen med en slikkepott. Er røren fortsatt litt klissete, tilsett resten av melblandingen.
Når du har rørt deigen sammen, ta den over på benken.
Rull deigen sammen til en tykk pølse. Del pølsen i 5-6 biter med en deigskrape eller en kniv.
Trill hver bit ut til en tynnere pølse og legg dem over på to stekebrett med bakepapir.
Klem pølsene litt flate med fingrene.
Knekk et egg i en kopp, og visp det sammen med en gaffel. Pensle deigen med egg.
Dryss på perlesukker.
Sett stekebrettene inn i stekeovnen, og stek i 12-14 minutter. Sjekk de siste minuttene av steketiden slik at kakene ikke blir svidd.
Husk å ta tiden!
Bruk grytekluter og ta ut brettene. Sett de på et gryteunderlag eller noe annet som tåler varme.
Husk å slå av ovnen!
Bruk deigskrapen eller en liten kniv, og del kakene på skrå i små biter mens de fortsatt er varme.
Pakk inn julekakene og gi dem til noen du er glad, i eller oppbevar de i en tett boks.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
Feltene markert med * må fylles ut før du kan legge til meningen din
Upassende innhold fjernes.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.