Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen.
UTSTYR
  • Kjøkkenmaskin
    Kjøkkenmaskin
  • Eltekrok
    Eltekrok

Steg

1

Gjør klar kjøkkenmaskinen. Bakebollen skal være ren. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen, som skal brukes til å elte deigen. 

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Desilitermål
    Desilitermål

Steg

2

Mål opp hvetemel og sukker, og ha det i bakebollen. 

Du trenger
hvetemel:
7 dl ,
sukker:
1 dl
Mål opp gjær. Ha det i bakebollen.
UTSTYR
  • Teskje
    Teskje

Steg

3

Mål opp gjær. Ha det i bakebollen.

Du trenger
tørrgjær, for søte deiger:
4 ts
Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha i bakebollen.

Steg

4

Mål opp kardemomme og bakepulver, og ha i bakebollen. 

Du trenger
malt kardemomme:
0,5 ts ,
bakepulver:
1 ts
Mål opp melk og ha i bollen.

Steg

5

Mål opp melk og ha i bollen. 

Du trenger
romtemperert melk:
2 dl
Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Er du uheldig og får eggeskall i koppen, ta det ut før du har egget i bollen.
UTSTYR
  • Kopp
    Kopp

Steg

6

Knekk et egg i en kopp og ha det i bollen. Er du uheldig og får eggeskall i koppen, ta det ut før du har egget i bollen.

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.

Bruk en teskje eller en større bit av eggeskallet for å ta det ut.

Nå er det klart for å begynne med eltingen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

7

Nå er det klart for å begynne med eltingen. Sett maskinen på lav hastighet og la den gå i 4 minutter. Hvis det legger seg mye mel oppover i bollen, kan du dytte det ned med en deigskrape eller en slikkepott. 

Du kan også elte for hånd. Pass på at det blir eltet godt, spør gjerne en voksen dersom du syns det er vanskelig.

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.
UTSTYR
  • Kniv
    Kniv
  • Tallerken
    Tallerken

Steg

8

Mål opp smør, skjær det i terninger og ha det i bollen.

Du trenger
romtemperert smør:
75 g

Du kan også bruke margarin, men da er det viktig at du bruker margarin som kan brukes til baking.

Elt videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

9

Elt videre i 8 minutter, fortsatt på lav hastighet.

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

10

Deigen skal nå være glatt og ha en blank overflate. Bruk gjerne deigskrape eller slikkepott til å skrape deigen vekk fra eltekroken og ned fra sidene på bollen.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en "tyggegummi". Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Dryss mel over deigen.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje

Steg

11

Dryss mel over deigen. 

Du trenger
hvetemel:
0,5 ss
La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet.
UTSTYR
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

12

La deigen hvile under et kjøkkenhåndkle i 1.5 time (90 minutter) på et lunt sted. For eksempel over en vask fylt med varmt vann, eller på badegulvet. 

Gjær er en sopp som hjelper oss å heve deigen. Gjæren jobber best på et lunt sted, men det må ikke bli for varmt, da dør den.

Mens deigen hever kan du lage fyllet til kanelknutene. Mål opp smør og ha i en bolle.
UTSTYR
  • Bolle
    Bolle

Steg

13

Mens deigen hever kan du lage fyllet til kanelknutene. Mål opp smør og ha i en bolle. 

Du trenger
romtemperert smør:
75 g
Ha kanel og sukker i bollen og bland godt sammen med en spiseskje.
UTSTYR
  • Spiseskje
    Spiseskje
  • Teskje
    Teskje

Steg

14

Ha kanel og sukker i bollen og bland godt sammen med en spiseskje.

Du trenger
sukker:
3 ss ,
malt kanel:
2 ts
Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen. Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene.
UTSTYR
  • Deigskraper
    Deigskraper

Steg

15

Ha deigen ut av bollen og ned på benken. Bruk deigskraperen, slik at du får skrapt ut all deigen.  Hvis du syns det er klissete, kan du drysse litt mel på benken, og ha mel på hendene. 

Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tynn, eller så nærme du klarer. Deigen skal være nesten like stort som et stekebrett.
UTSTYR
  • Kjevle
    Kjevle

Steg

16

Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tynn, eller så nærme du klarer. Deigen skal være nesten like stort som et stekebrett. 

Smør fyllet utover med spiseskjeen.

Steg

17

Smør fyllet utover med spiseskjeen. 

Brett deigen i to på langs.

Steg

18

Brett deigen i to på langs.

Del deigen i to like deler og hver del i 6 remser, slik at du får 12 remser totalt. Bruk deigkraperen til å dele.

Steg

19

Del deigen i to like deler og hver del i 6 remser, slik at du får 12 remser totalt. Bruk deigkraperen til å dele.

Tvinn hver remse, slik som på bildet.

Steg

20

Tvinn hver remse, slik som på bildet.

Snurr remsene to ganger rundt to eller tre samlede fingre.

Steg

21

Snurr remsene to ganger rundt to eller tre samlede fingre.

Avslutt med å trekke siste del av remsen mellom fingrene dine og fest enden på undersiden. Øvelse gjør mester!

Steg

22

Avslutt med å trekke siste del av remsen mellom fingrene dine og fest enden på undersiden. Øvelse gjør mester!

Legg kanelknutene på et stekebrett dekket med bakepapir.
UTSTYR
  • Langpanne
    Stekebrett
  • Bakepapir
    Bakepapir

Steg

23

Legg kanelknutene på et stekebrett dekket med bakepapir.

Legg et kjøkkenhåndkle over kanelknutene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke
  • Kjøkkenhåndkle
    Kjøkkenhåndkle

Steg

24

Legg et kjøkkenhåndkle over kanelknutene og la dem etterheve på et lunt sted i 30 minutter. 

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Steg

25

Mens bollene hever tar du ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 200 °C. Bruk over- og undervarme.

Knekk et egg i en liten kopp og visp sammen med en pensel.
UTSTYR
  • Pensel
    Pensel
  • Kopp
    Kopp

Steg

26

Knekk et egg i en liten kopp og visp sammen med en pensel. 

Du trenger
romtemperert egg:
1 stk.
Pensle kanelknutene med egg.

Steg

27

Pensle kanelknutene med egg.

Sett stekebrettet med kanelknutene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter.
UTSTYR
  • Tidsur
    Stoppeklokke

Steg

28

Sett stekebrettet med kanelknutene inn midt i ovnen og stek i 15 minutter. 

Finn frem en rist og et gryteunderlag og sett på kjøkkenbenken. Bruk grytekluter, ta stekebrettet ut av ovnen og sett det på gryteunderlaget. Legg kanelknutene over på risten til de er avkjølt.
UTSTYR
  • Grytekluter
    Grytekluter
  • Gryteunderlag
    Gryteunderlag
  • Rist
    Rist

Steg

29

Finn frem en rist og et gryteunderlag og sett på kjøkkenbenken. Bruk grytekluter, ta stekebrettet ut av ovnen og sett det på gryteunderlaget. Legg kanelknutene over på risten til de er avkjølt.