Steg
1
Ta ut alle stekebrett fra ovnen, slik at den er tom. Sett stekeovnen på 90 °C. Bruk over- og undervarme.
2
Du skal begynne med å skålde mandlene (fjerne skallet) og tørke dem. Sett en kjele på en kokeplate. Bruk et desilitermål, eller en mugge og fyll kjelen halvfull med vann. Skru platen på fullt.
3
Vei opp mandler.
4
Når vannet koker, kan du ha i mandlene. Vær forsiktig, så det ikke spruter kokende vann på deg! Det kan være lurt å bruke en skje, til å legge mandlene i vannet. Da spruter det ikke.
5
Skru av platen. Trekk kjelen vekk fra platen, og la mandlene ligge i det varme vannet i ca. 5 minutter. Dette gjør vi for at skallet skal løsne.
Husk å skru av platen!
6
Sett et dørslag på en tallerken i vasken. Hell mandlene i dørslaget. Løft det opp og rist litt slik at alt vannet renner av. Hvis håndtakene er varme, kan du bruke grytekluter.
7
Legg mandlene på litt tørkepapir eller et kjøkkenhåndkle, og klem de ut av skallet. Tørk gjerne mandlene litt ekstra med et kjøkkenhåndkle, eller papir hvis de er våte.
8
Nå skal du tørke dem i ovnen. Finn frem et stekebrett med bakepapir. Fordel mandlene utover stekebrettet. Sett stekebrettene inn midt i ovnen og «tørk» i 1 time.
Husk å ta tiden!
9
Finn frem en rist og sett den på benken. Bruk grytekluter og ta stekebrettet ut av ovnen. La mandlene avkjøle seg før du fortsetter med oppskriften.
Husk å skru av ovnen!
10
Finn frem en food processor og ha i mandlene. Du kan også kverne mandlene med en liten kvern (hvis du har det) og blande inn melis og eggehvite for hånd.
11
Sett i kontakten til food processoren. Fest lokket godt. Hvis du ikke har brukt food processoren før, kan det være greit å spørre en voksen om litt hjelp til å vise deg hvordan den fungerer.
12
Kjør blandingen helt til du har et fint mandelpulver, uten klumper. Hvis det blir trangt i food processoren, kan du gjøre dette i to omganger.
13
Mål opp melis og ha i sammen med mandelpulveret.
14
Sett på lokket, og kjør igjen til alt har blandet seg godt. Hvis det legger seg melis eller mandelpulver opp langs kantene, kan du skru av maskinen, ta av lokket og dytte det ned med en slikkepott.
15
Nå skal du skille egg, fordi du kun skal bruke eggehviten. Se videoen for hvordan du skiller egg.
Den f.eks. brukes i en omelett eller i eggerøre.
16
Ha eggehvite i food processoren. Start med å ta i halvparten av eggehviten. Kjør, til marsipanen er glatt og henger godt sammen.
17
Når blandingen samler seg til en klump, og du kan forme deigen i hånden er den klar. Hvis blandingen er tørr, kan du ha i resten av eggehviten, og kjøre den litt til.
Ta ut kontakten når du er ferdig!
18
Ta ut deigen og kna den litt videre, til du får en fin marsipandeig. Er den for tørr, så bland inn litt mer eggehvite eller noen dråper nøytral matolje. Er den for bløt, så kna inn litt mer melis.
Husk å vaske opp og rydde etter deg når du er ferdig!
19
Rull den til en pølse og pakk den inn i plast. La den ligge i kjøleskapet i minst 2 timer, eller over natten. Marsipanen kan skjæres i skiver å spises, eller farges med konditorfarge, og brukes til å lage figurer.
Vi bruker analyseverktøy for å måle trafikken på våre nettsider. Informasjonskapsler plasseres i din nettleser og gir oss grunnlag for videreutvikling og drift av våre tjenester. Om du velger å bruke matprat.no blir anonymisert brukerdata samlet inn, men ingen personopplysninger om deg vil samles eller lagres.